Avi, m’expliques el present?
Michel Serres ha escrit Ditona per ajudar als joves a adaptar-se a la societat i per ajudar als grans a adaptar-se als joves
Fa cinc anys, els joves de gairebé tota Espanya van omplir les places de les seves ciutats per cridar que els polítics ja no els representaven. Els mitjans els van batejar amb el nom d’indignats i un llibre es va convertir en la bandera d’aquests moviments socials: Indigneu-vos, d’Stéphane Hessel, un exdiplomàtic francés, excombatent de la resistència que va pasar gran part de la Segona Guerra Mundial en camps de concentració i que aleshores tenia 93 anys.
Tot i trobar-se al final de la seva vida (va morir tres anys després), Hessel parlava el mateix idioma que els milers de joves que just l’estaven començant a construir. I no només això, els encoratjava a enfadar-se amb un món que permet que els poders financers decideixin el nostre futur. El pròleg de l’edició española el va signar, també als 93 anys, l’escriptor, humanista i economista José Luis Sampedro.
Dos avis parlant de joves. Dos avis parlant amb joves, entenent-los i essent, en certa manera, el seus referents intel·lectuals. Com Manuela Carmena, la exjutgessa de 71 anys que s’ha convertit en alcaldessa de Madrid i que ha congregat a centenars de joves als seus mítins.
Michel Serres també és un avi que parla de joves. És filòsof i historiador de les ciènces, té 84 anys i ha publicat Ditona (en honor a la generació que ho fa tot amb els dits), un llibre en el que analitza meticulosament, però també amb molta naturalitat i senzillesa, els canvis que comporten les noves tecnologies en les generacions actuals. Serres no parla de Twitter, Google ni Youtube. Ni de nadius o inmigrants digitals. Va més enllà i diu que, arran d’Internet, ha nascut un nou ésser humà. “Un ésser humà que pensa d’una altra manera perquè el món on viu és diferent i que no podem valorar d’acord amb els criteris d’un món que forma part del passat”.
Serres sosté que la irrupció de la tecnologia és comparable a l’impacte social que va suposar l’Imperi Romà
En una societat on el coneixement és a l’abast de tothom, no calen portaveus. I allò que abans era col·lectiu, ara, està connectat. Serres sosté que la irrupció de la tecnologia és comparable a l’impacte social que va suposar l’Imperi Romà o el Renaixement i, per això, defensa que la generació que ha crescut en la societat global de les xarxes socials està destinada a transformar el món.
En 123 pàgines, Serres dibuixa el context mutant en el què vivim des de l’arribada d’Internet i els canvis en la manera de pensar, d’aprendre, de relacionar-nos, de treballar. “És una de les ruptures històriques més importants des del neolític”, afirmava en una entrevista al diari Ara.
Per això pensa que la generació nascuda en aquest nou món és un altre tipus d’ésser humà i que només des d’aquest enfocament podrem començar a entendre’ls. Serres diu que va escriure Ditona per ajudar als joves a adaptar-se a la societat i per ajudar als grans a adaptar-se als joves. De nou, un home que té més passat que futur ens explica el món on vivim i mira als joves sense arrufar les celles.
Al seu llibre hi ha una frase que han dit o escrit amb aquestes o altres paraules tant Stéphanne Hessel com José Luis Sampedro y Manuela Carmena: “Les institucions actuals estan creades en un món que ja no existeix, igual que les polítiques. Cal reinventar-ho tot, construir una democracia participativa per una multitud que és anónima però individualitzada”.
Coincidència o coses de l’edat?