Control F, la bombolla de filtres i un “vistaco”

Tiempo de lectura: 2 minutos
Escrito por 
Mònica Roca

Apunts del que estem aprenent als tallers

Durant els mesos d'octubre i novembre, als tallers que impartim als instituts de Parets del Vallès (IES Torre de Malla, IES Montserrat, IES La Sínia i IES ACESCO), ensenyem i aprenem al mateix temps. Compartim aquí les reflexions que hem extret de les classes d’aquests dies en forma d’apunts.

Control F

A aquestes alçades de la pel·lícula, la majoria d’usuaris d’ordinador saben per què serveix prémer les tecles Control+C o Control+V a l’ordinador.  Són short cuts (el que en català podríem traduir per “dreceres”) que ens ajuden a executar les ordres d’una manera més ràpida i còmode des del teclat quan treballem amb l’ordinador. Aquests són els més coneguts. El primer serveix per copiar textos i el segon, per enganxar-los. Però hi ha molts més shortcuts que ens fan la vida més fàcil a l’hora de treballar. Només cal fer una cerca a Google per trobar més exemples: “Control+Z”  per desfer una ordre, “Control+X” per tallar, “Control+Esc” perquè ens aparegui el menú d’inici... La majoria d’aquestes dreceres tenen la mateixa funció que el comandament de la tele com a invent, ens estalvien esforç. Però n’hi ha que ens ajuden a destriar el gra de la palla quan cerquem informació. I en un mitjà on l’allau de dades es fa impossible de digerir, ens preguntem: com pot ser que la majoria d’adolescents amb qui hem treballat aquests dies no conegui l’existència de la drecera “Control+F”? Els seria molt útil a l’hora de fer treballs per l’institut! Ens sorprèn tenint en compte el nombre d’hores que passen a la xarxa i com dominen i coneixen eines més complexes.

La bombolla de filtres

Vivim en una bombolla de filtres. I això n’és una prova: algú s’ha plantejat mai per què quan fem una cerca, Google ens completa el text sobre el que estem buscant quan introduïm una paraula? D’entrada a tota la classe li sembla molt pràctic, quan plantegem el que els algoritmes ens amaguen i el rastre que deixen les nostres cookies, ja no ho veuen tan clar...

El vistaco

Avui hem après que quan parlen del “vistaco” es refereixen al doble check de Whats App. Aquest senyal que ens indica que el receptor del nostre missatge ja l’ha llegit i que ens està tornant cada vegada més impacients i, en alguns casos, fins i tot bojos. Què passa si la nostra parella rep (doble check) i llegeix (doble check blau) un missatge que li hem enviat, però no ens contesta? Doncs hi ha pocs alumnes que ho trobin admissible. “Si un mensaje tiene el vistaco y mi novio no me contesta, me pongo muy nerviosa”, “no puedes dejar un mensaje con el vistaco y no contestar. Eso no esta bien”. Aquests són alguns dels comentaris que hem sentit aquests dies durant els tallers de violència de gènere i que conviden a la reflexió sobre com la tecnologia s’ha convertit en una eina de control.

Escrito por

Mònica Roca

Em dic Mònica Roca, sóc periodista i treballo a Catalunya Ràdio. Actualment formo part de l’equip del Solidaris. Vaig estudiar periodisme a la UAB i ara estic acabant el màster en Comunicació i Educació a la xarxa de la UNED. També he treballat per Catalunya Cultura, iCatfm, als informatius de Radio i Televisió d’Andorra i he fet col·laboracions puntuals en premsa.
Comparte