De la identitat digital a Xavier García Albiol

Tiempo de lectura: 2 minutos
Escrito por 
Mònica Roca

[bs_well size="md"]

Pep Guardiola, professor de ciències socials de l'institut Jesús-Maria de Badalona: "Quan l’Anna i la Mònica, les autores del projecte Passaport Digital, em van oferir la possibilitat de posar en pràctica amb els meus alumnes de 4t d’ESO les seves activitats, vaig pensar que podriem assolir un triple objectiu pedagògic: motivar els alumnes, introduir les noves tecnologies i l’anàlisi periodística a l’aula i formar un alumnat més crític i obert al món del segle XXI.     I, a la llum de les valoracions que han fet els nois i noies, puc afirmar que ha estat un gran èxit".

[/bs_well]


Els dies 25 i 26 de maig vam fer un taller amb els alumnes de 4t d’ESO de l’institut Jesús-Maria de Badalona. Els temes que vam treballar a classe van ser: identitat digital i memes.

Dies abans del taller, vam demanar als alumnes que ens investiguessin a Internet. Quan vam arribar a l’aula, molts d’ells ja sabien alguna cosa de nosaltres. Però nosaltres d’ells, també. Gràcies a la seva petjada a Facebook, Ask i a altres pàgines, vam descobrir les seves aficions, els seus gustos i, fins i tot, si tenien parella. Amb aquest joc de detectius que demostra que avui gràcies a internet ja ningú ens és un desconegut, vam començar a parlar de la identitat digital.

Després de comprovar amb exemples com pot arribar a influir la identitat digital en la identitat analògica, vam debatre sobre com exposem la nostra vida privada a Internet. Alguns alumnes són conscients del seu jo digital i procuren gestionar-lo. A d’altres, els és igual el què es pugui saber d’ells a través de la xarxa i no li donen cap importància al que pengen.

classe badalona

Era l’endemà de les eleccions, així que vam creure que era el dia perfecte per reflexionar sobre el poder dels memes com a eina d’expressió ciutadana. Tot i que tots n’acostumem a rebre molt sovint per whatsup, la majoria d’ells no s’havia plantejat fer-ne mai cap. Els alumnes van agafar els ordinadors i es van posar a crear. Amb els estudiants de 4t-A vam tractar la campanya electoral de Badalona, i amb els de 4t-B ens vam adaptar als continguts que estaven treballant a la classe d’història: franquisme i transició democràtica. En totes dues classes vam poder comprobar com els memes s’han convertit en una forma d’expressió genuïna dels nostres temps que va més enllà d’un simple acudit. Els alumnes van elaborar missatges crítics a través dels quals opinaven sobre el seu entorn inmediat, en el cas de Badalona o sobre el que havien après, en el cas de la classe d’història. El resultats us el deixem aquí.

memes_badalonamemes_franco

Gràcies als alumnes de 4t d’ESO per implicar-se en el taller i, sobretot, a l’equip docent i directiu del centre, que pensen, com nosaltres, que les noves tecnologies han de servir per canviar la manera d’ensenyar, d’aprendre i comunicar-nos.

Escrito por

Mònica Roca

Em dic Mònica Roca, sóc periodista i treballo a Catalunya Ràdio. Actualment formo part de l’equip del Solidaris. Vaig estudiar periodisme a la UAB i ara estic acabant el màster en Comunicació i Educació a la xarxa de la UNED. També he treballat per Catalunya Cultura, iCatfm, als informatius de Radio i Televisió d’Andorra i he fet col·laboracions puntuals en premsa.
Comparte