Un espai alternatiu d’aprenentatge
Parlem de la nostra experiència al SONGOT@lab
Aquest curs ens han demanat participar en un laboratori d’idees i creativitat anomenat SONGOT @lab. Es tracta d’un espai creat per l’organització Ayuda en Acción al barri de Son Gotleu de Palma de Mallorca on s’anima als joves del barri a aprendre i a crear a través de la tecnologia. I a posar-hi ganes, imaginació i esforç!
El l@b, com l’anomenen els nois que participen en el projecte, és un espai alternatiu d’aprenentatge on els joves experimenten amb la tecnologia. Nosaltres vam desembarcar a l’IES Josep Sureda i Blanes per parlar d’identitat digital i per fer un taller sobre memes com a exemple de participació ciutadana.
Què volem dir quan parlem d’idenitat digital?
Conceptes com el d’identitat digital o el de participació ciutadana donen per moltes hores d’estudi i de debat però el nostre objectiu és sempre portar la teoria a la pràctica perquè s’entengui quina utilitat té el que expliquem. Quan comencem els tallers i anunciem als alumnes que tractarem temes relacionats amb la gestió de la nostra identitat digital per exemple, la majoria s’imaginen que parlarem de la imatge que projectem a través de les fotografies que compartim i pengem a la xarxa. I, tot i que no van desencaminats perquè la imatge també conforma la nostra identitat digital (és a dir, si pengem una imatge a Instagram en que ens mostrem com no som això pot afectar-la), nosaltres volem anar una mica més enllà!
Els plantegem què vol dir tenir una reputació a la xarxa, com creuen que ens influencien els altres i viceversa o què significa que tots plegats tenim per llei, dret a l’oblit. Preguntes que contestem a partir de casos reals i entre tots. Per això plantegem exemples com el d’Anna Allen o el de Justin Saco. Però sobretot els animem a que ens expliquin com gestionen la seva identitat digital en primera persona o que analitzin com ho fan les persones del seu entorn més proper. Així va ser com un dels nois que participava al taller ens va explicar per exemple, que juntament amb uns companys de l’institut havien decidit obrir un compte en nom d’un altre company de classe sense demanar-li permís. El compte, era per penjar-hi fotos seves que a ells els semblaven “gracioses” - ens va dir. Després d’estirar el fil, vam descobrir que el que per uns pot semblar graciós, pel protagonista de la història pot no ser-ho gens. I vam arribar a la conclusió que cal reflexionar sobre les conseqüències del que fem a la xarxa i sobre el rol que adoptem. Tot plegat, per saber respondre’ns a la pregunta: el nostre comportament online i offline es coherent?
I per què treballem els memes com a exemple de participació ciutadana?
Els memes poden ser simples acudits o missatges de protesta molt potents. Sempre depèn de la intenció de l’emissor. I això és el que pretenem demostrar amb aquest taller. Analitzem memes d’actualitat per comprovar que el missatge no sempre és fàcil de comprendre. Perquè a vegades els memes ens demanen estar al dia de l’actualitat política o tenir cert nivell cultural per entendre la crítica que ens volen transmetre. A més, els memes també són un exemple de com els nous mitjans que tenim a l’abast ens permeten actuar com a EMIRECS segons la definició de Jean Cloutier. És a dir, que són un exemple de com nosaltres hem deixat de ser exclusivament receptors de continguts per convertir-nos al mateix temps en emissors. D’aquí el concepte EMI (emissor) +REC (receptor).
A través dels memes, al SONGOT @lab hem pogut saber quins són alguns dels temes que més preocupen als joves sobre el barri, l’institut i fins i tot sobre política internacional. Els alumnes han fet memes denunciant la gestió dels residus del barri o denunciant les polítiques de Donald Trump. Aquí us en deixem alguns exemples!
El projecte Songotl@b de Palma de Mallorca forma part del programa nacional d’Ayuda en Acción l@s4Opps. L’objectiu d’aquest programa és contribuir a revaloritzar la imatge dels entorns coneguts per la seva problemàtica o vulnerabilitat, oblidant el valor social que també tenen. Si voleu més informació, la trobareu aquí.
Nosaltres, ens ho vam passar molt bé!