L'explosió de les 'fake news' en temps de coronavirus

Tiempo de lectura: 3 minutos
Escrito por 
Anna Flotats

La por és el millor caldo de cultiu per les notícies falsejades

El coronavirus és la gran mentida dels Governs. La pandèmia ha estat provocada pel 5G. El coronavirus s'ha propagat a partir de vacunes contaminades de la grip. Els asimptomàtics no contagien. S'estan utilitzant cèl·lules de fetus avortats per la vacuna de la Covid. Els termòmetres sense contacte maten neurones. Les mascaretes poden provocar greus problemes per la salut. Són alguns exemples dels centenars de fake news, alertes falses i desinformacions que han circulat per la xarxa durant la pandèmia de la Covid-19.

Els escenaris d'incertesa i de por són el millor caldo de cultiu per les notícies falsejades, que apel·len a les emocions i es consumeixen i comparteixen ràpidament, sense pensar. Per això, durant la pandèmia, és probable que fins i tot haguem rebut notícies, missatges, àudios i vídeos que negaven l'existència del virus o que proposaven ignorar les recomanacions mèdiques i plantejaven cures o medicaments per a tractar la malaltia. Fins i tot el president dels Estats Units, Donald Trump, va contribuir a la desinformació recomanant injectar desinfectant i llum als malalts de Covid.

La propagació de notícies falsejades ha superat tants límits durant la pandèmia que ha estat ni més ni menys que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) qui ha posat nom al fenomen de les fake news vinculades a la Covid-19: infodèmia, és a dir, sobreabundància de rumors i dades falses que propaga la desinformació sobre la pandèmia. Fins i tot ha creat una secció al seu web amb respostes als rumors que han circulat durant aquest temps i consells sobre com frenar-ne la difusió. El mateix ha fet la Comissió Europea, que amb un ampli post al seu web ha desmuntat la majoria de fake news sobre la Covid i ha demanat a la població que s'informi sobre la pandèmia només a través de fonts autoritzades.

Malgrat que diversos organismes internacionals es preocupin ara pel perill de les fake news, el cert és que la desinformació i els rumors ja fa temps que s'han instal·lat en la nostra vida quotidiana. El problema és que l'aïllament provocat per la pandèmia sumat a un context de molta preocupació genera caos i por i això és el que empeny a la gent a llegir i difondre informació sense verificar abans si és certa. Ho saben els autors dels missatges, els àudios i els vídeos de notícies falsejades que busquen likes i retuits per fer diners.

Els mitjans de comunicació de masses també s'han fet ressò d'aquesta alerta, però la memòria és feble i el sentit crític vol temps i concentració que no sempre tenim. Per això, us deixem quatre consells per actuar contra les fake news que podreu posar en pràctica gairebé sense pensar si els integreu com a hàbits de comportament:

  • No confiar en informacions de capçaleres que desconeixem, que no estan firmades per ningú i que no citen fonts oficials.
  • Desconfiar de les dades que estiguin als antípodes de les xifres oficials.
  • Dubtar de notícies impactants o que creïn alarma social.
  • Comptar fins a deu i reflexionar abans de reenviar contingut alarmant

 

 

Escrito por

Anna Flotats

Em dic Anna Flotats, sóc periodista i actualment em dedico a la comunicació política. Sóc cap de premsa d’un grup parlamentari al Congrés dels Diputats. He passat per Público, El País, COMRàdio i Barcelona Televisió. Vaig estudiar Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i vaig fer el màster en Ciències de la Informació del diari El País. He cursat també el màster en Direcció en Comunicació empresarial i institucional de la UAB.
Comparte