Per una educació en igualtat, també a la xarxa
Les noves tecnologies fomenten el control en les parelles
El 33% dels joves d'entre 15 i 29 anys considera “inevitable” o “acceptable” la coneguda com a violència de control que engloba, entre d'altres qüestions, actituds com impedir a la parella que vegi a la seva família i a les seves amistats o vigilar els seus horaris, segons l'estudi sobre violència masclista publicat en 2015 pel CIS i la Secretaria d'Estat d'Igualtat. La situació no és menor, es tracta d'un de cada tres joves i, curiosament, la xifra augmenta respecte a la generació anterior. La tolerància cap a aquestes actituds masclistes és menor en els grups d'edat més avançada.
No és només que la societat no avançi en matèria d'igualtat, sinó que estem reculant. Quelcom que hauria de ser prioritari continua mantenint-se en un segon pla. Per combatre aquesta situació, un estudi promogut per l'Ajuntament de Santiago de Compostel·la va decidir impulsar la formació en igualtat en quatre instituts de Secundària de la ciutat per analitzar l'abast i els resultats que poden tenir en els joves aquest tipus de tallers.
Els resultats són clarificadors. Abans de la formació, gairebé la meitat de l'alumnat, un 45%, considerava que vivia en una societat igualitària per a homes i dones. Tot i així, aquesta xifra va baixar més de 20 punts després dels tallers, que incloïen sessions en les quals els alumnes treballaven amb pel·lícules, sèries i cançons que abordaven la igualtat d'oportunitats, els rols i estereotips de gènere, l'origen de la violència masclista i la importància d'identificar l'origen en el control, la possessió o la gelosia.
Un 60% d'adolescents reconeix haver rebut insults masclistes de la seva parella a través de trucades, WhatsApp o Tuenti
Després d'aquests tallers, el 90% considerava que la societat actual és majoritàriament masclista, 75 punts més que abans de les jornades! La majoria dels alumnes també relacionava la violència masclista amb les classes socials més baixes, una percepció que va disminuir a menys del 30% després de la formació. Malgrat tot, un dels punts més destacats és precisament la presència de la violència masclista al seu entorn. Un 54% de l'alumnat coneix alguna relació en la qual existeixen actituds violentes.
Les noves tecnologies juguen un paper clau en la violència masclista, per la qual cosa un ús correcte i un coneixement d'aquestes eines és fonamental per combatre-la. Les autores de l'estudi destaquen que la “possessió” i el “control” és cada vegada major en les parelles, especialment adolescents, a causa de les xarxes socials i aplicacions de missatgeria instantània, com whatsapp.
“És una angoixa afegida per a les joves que viuen una situació de violència de gènere física o psicològica. Potencien el control. Un ‘m'agrada’, un missatge no contestat, tot això són discussions en una parella amb violència masclista”, assegurava en un programa de Salvados Marina Marroquí, presidenta de l'Associació Il·licitana contra la Violència de Gènere.
Un estudi publicat el 2013 sobre el ciberassetjament ja recollia que un 60% de les adolescents reconeixia haver rebut missatges amb insults masclistes de la seva parella a través de trucades, WhatsApp o Tuenti. Les noves tecnologies ens demostren cada dia que són una eina poderosa, però mai ho han de ser per exercir control amb objectius de possessió sobre la parella.
Si volem una societat lliure de violències masclistes, cal educar en igualtat, també en l'àmbit digital
Autora: Virgina Uzal