Xerrades, tallers i cursos per aprendre a desenvolupar un esperit crític a Internet

Descarregar dossier PDF
Xerrades, cursos i tallers

Fake news

En la societat de la informació ens enfrontem al risc de la desinformació. L’aparició de les fake news amenaça la confiança en els mitjans de comunicació a l’hora d’informar-se i posa en risc la democràcia. Cada vegada hi ha més ciutadans que s’informen de l’actualitat a través de les xarxes socials i la premsa tradicional va perdent lectors. Però quins interessos hi ha darrera de les fake news? Qui les fa i per què?

En un moment en el que qualsevol persona, empresa o institució pot emetre un missatge i fer-lo circular per la xarxa, és imprescindible saber discernir la informació rigorosa de les notícies interessades.

Com ho treballem als tallers?

Aprenem què són les fake news i com van néixer. I a partir d’exemples d’actualitat, ensenyem com identificar-les i ens preguntem qui les elabora i amb quins interessos.

Xarxes socials i influencers

Internet no ha inventat el concepte “xarxa social”, però li ha donat un nou significat i ha transformat la manera de relacionar-nos i organitzar-nos. Per això es diu que vivim en la “societat xarxa”. Una societat formada per un conjunt de nodes interconnectats que no entenen de jerarquies ni de barreres geogràfiques. En aquest context, quin poder tenen les grans empreses que hi ha al darrera de les xarxes socials i quina responsabilitat haurien de tenir? Quines són les veus que aconsegueixen ser més influents a internet i per què?

Com ho treballem als tallers?

Reflexionem sobre la influència que exerceixen les xarxes socials en els nostres hàbits, la nostra manera de relacionar-nos i d’actuar.

Odi i assetjament a la xarxa

L’anonimat que aparentment ens brinden les xarxes socials pot ser interpretat com un xec en blanc per expressar a Internet el que no ens atreviríem a dir mai en persona. Hi ha qui creu que es pot amagar darrera una pantalla sense ser descobert. O qui es pensa que pot dir el que vulgui sense que això tingui conseqüències. On és la línia que separa la llibertat d’expressió del delicte d’odi o del dret a l’honor? Per què a les xarxes socials tolerem els insults o l’assetjament a persones concretes?

Com ho treballem als tallers?

Expliquem amb exemples que no hi ha impunitat si el que fem o el que diem a la xarxa es considera delicte. Parlem d’assetjament, ciberbullying, sexting o delictes d’odi.

Narrativa transmèdia

Cada mitjà de comunicació fa servir un llenguatge que nosaltres, com a audiència, descodifiquem de forma inconscient. El cine, la ràdio o la tele tenen, per exemple, els seus propis codis narratius. Amb l’arribada d’internet i els nous mitjans, les narratives trascendeixen els formats i s’adapten als diferents canals, el que ha desdibuixat moltes vegades les fronteres entre un mitjà i un altre. És per això que parlem de narrativa transmèdia.

Com ho treballem als tallers?

Analitzem els memes com un mitjà d’expressió contemporani i molt popular que pot arribar a contenir missatges molt crítics per preguntar-nos quin ús social i comunicatiu en fem.

Violència de gènere a cop d’App

La violència masclista no és només una empenta o una bufetada. Primer apareixen les faltes de respecte o els crits i, molt abans, el control. La xarxa pot convertir-se en l'eina perfecta per exercir aquest poder. Ens permet estar permanentment connectats i, a la vegada, mostrar al món fins l'últim detall de la nostra vida privada. Dos ingredients que, sumats a l'anonimat, ens poden empènyer a sobrepassar límits.

Com ho treballem als tallers?

Reflexionem sobre la violència contra les dones, identifiquem falses creences sobre l'amor que poden arribar a justificar el control de la parella i aprofundim en com influeixen el mòbil i les xarxes socials en les actituds possessives basades en la gelosia i la inseguretat. En una cultura audiovisual com la nostra saber llegir imatges és tan important com ho és saber llegir textos.

Gestió de la identitat digital

La nostra identitat digital no es refereix només a qui som o com ens presentem a internet. També es defineix i es construeix per tot el que fem a la xarxa i l’opinió que els altres tenen de nosaltres en aquest espai. I com passa amb la nostra identitat a la vida off-line, la nostra identitat digital també té moltes cares. Avui, la suma d’aquestes dues identitats, defineix quina és la nostra identitat global.

Com ho treballem als tallers?

Aprenem a gestionar la pròpia identitat digital i analitzem com la nostra identitat digital repercuteix en l’analògica i viceversa.

Cercar i contrastar

Actualment busquem totes les respostes a les nostres preguntes a internet i més concretament a través de Google, que sembla saber-ho tot. El temps que farà demà, els símptomes d’una malaltia, el preu del menú d’un restaurant, com funciona un aparell... La xarxa és un pou d’informació sense fons però quan fem una cerca hem de saber destriar el gra de la palla perquè no tot el que trobem és fiable ni s’ajusta al que busquem. També ens hem de preguntar qui és l’autor o la font d’una informació i comparar entre diferents resultats per ser crítics.

Com ho treballem als tallers?

Aprenem a buscar i contrastar informació de manera autònoma i eficient, i a saber fer ús dels cercadors.

Lectura audiovisual

En una cultura audiovisual com la nostra saber llegir imatges és tan important com ho és saber llegir textos. Per comprendre el missatge i les intencions del que es comunica en aquest format cal aprendre el llenguatge que utilitza. I ser conscients que es tracta d’un tipus de comunicació que apel·la directament a les emocions i que, per tant, ens exigeix molt poca atenció i esforç com a lectors.

Com ho treballem als tallers?

Desmentim el tòpic que diu que “les imatges parlen per si soles” i aprenem que el llenguatge audiovisual també requereix d’un exercici de comprensió i d’anàlisi per part de l’espectador si volem entendre les intencions dels missatges en aquest format.

Cita Testimoni
La xerrada de Passaport Digital va ser molt enriquidora, amb molts exemples concrets. Va ser una llavor per despertar consciències i a partir d’aquí seguir treballant
Raquel Figueras
Tutora de 4t d’ESO de l’Institut Montessori Palau Girona
Més de 1.000 alumnes, famílies i docents s’han format amb nosaltres!
Logo Bibliotecas de la Comunidad de MadridLogo Montessori GironaLogo L@abs4OppsLogo Ins Menéndez y PelayoLogo Ajuntament de Parets del VallèsLogo AMPA de Banyoles